Myrholm: Ny natur på en kunstig holm

Ved Enghave Brygge i København ligger nybyggede Myrholm med 214 nye boliger omsluttet af havvand, holmepromenader, broer, bænke og blomstrende bede


En holm er en ø, som Bornholm eller Birkholm eller Lindholm. Myrholm er dog en kunstig holm, som ligger i havnen sammen med ni forskellige nybyggede naboholme. Landskabet er designet til at passe til vind og saltvand, og når Myrholm er færdig, bliver den en holm, med planter som man også finder på en naturlig holm i det danske øhav. Nok er Myrholm en kunstig holm, men snart vil den give os naturoplevelser som er ægte og alsidige :

Planter til en salt havneholm

Hvidpil, et lysåbent træ med en grågrøn bark og sølvagtige blade. Skovfyr, med sine karakteristiske mørkegrønne nåle og den let rødlige stamme, som lyser op i landskabet. Begge disse træer vil trives i Myrholms forblæste og salte klima. Prydgræsser som Elefantgræs og Mørk Blåaks blomstrer fint i rødbrune og gyldne farver hen over sensommeren og det tidlige efterår, og ligustergedeblad – en stedsegrøn busk med små gule blomster – blander sig i havluften med duften af citron og kaprifolie. Alle planterne skal sammen afskærme mod vinden og danne en naturlig overgang mellem boligerne og kanalerne.

Myrholms signaturtræ er skovfyr som kan klare det salte miljø. Træet er stedsegrønt og findes flere steder på holmen. Men der er også forskellighed at finde, for Myrholm har fire offentlige holmepromenader, og hver promenade har sine egne planter, opholdsmuligheder og dagslysforhold:

Bænke, Benved og bølgeskvulp

Den nordvendte promenade er ensrettet for at minimere trafikken. Her skal der gro avnbøg i en bund af blåaks. Disse planter klarer sig godt i skyggen og kan fint nedtone skalaspringet mellem de højeste huse og det flade udstrakte vand. Langs bygningerne løber et bredt bed med prydgræsser, der giver afstand til promenaden og privatliv til stuelejlighederne. Græsserne fungerer fint med sine vinterstandere i de mørke måneder. Fortovet er et københavner-fortov som du kender det fra ældre dele af byen. Ved hver opgang er der bænke og benved – og lyden af bølgeskvulp

Bakker med marehalm

Den østvendte promenade forbinder fodgængerne fra Myrholm med naboholmene. Langs promenaden er der grønne bakker i belægningen. Bakker med marehalm og vindtolerante træer. Træerne langs promenaden – skovfyr og maj-træet hæg – vil fremhæve bakkerne og skabe læ. Vejbelægningen består af betonsten i grå toner, der opdeles i et mønster af sorte betonsten. Efter solnedgang kommer lyset fra høje master langs promenaden og små lamper i bedene.

Cirkelbede, sommerfuglebuske og skovgræs

Den sydvendte promenade er belagt med de samme sten som den østvendte promenade, men i et nyt mønster på tværs af promenaden. Cirkulære bede sænker hastigheden for biler og cykler og skaber variation med sin blandede beplantning af farverige sommerfuglebuske, saftiggrønt Japansk Skovgræs og rødfrugtede rønnebærtræer.

Flydemøbler

Den vestvendte promenade forbinder bilisterne på Myrholm med København. Mellem cykel- og bilparkeringen står buske af dværgfyr og bredbladet sølvblad i en bund af engelsk græs og spansk klokkeskilla. På modsatte side af promenaden, i et bånd af slotsgrus, står en énsidet allé af hvidpil der flankerer hovedkanalen, hvor flydemøbler i beton inviterer alle til en pause inden turen går hjem til lejligheden på Myrholm eller tilbage til København

Læs mere: Danielsen Architecture har tegnet husene til Myrholm – sådan kommer de til at se ud

Funktion
Boliger

Beliggenhed
Byggefelt E - Enghave Brygge
København SV

Bygherre
NPV

År
2019

Areal
21.000 m²

X